Wykonanie wyspy kuchennej – ważne aspekty

0

Do pełnego wykorzystania potencjału wyspy kuchennej należy odpowiednio wkomponować ją w całe pomieszczenie, zachowując odpowiednie odległości od pozostałych elementów wystroju i dobrać określone parametry. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Elementy wyspy kuchennej – materiały

Fronty szafek, blat i nóżki powinny być estetyczne. Styl wykonania wyspy powinien komponować się z pozostałymi meblami. Istnieją trzy podstawowe możliwości:

  • Gotowe elementy;
  • Konstrukcja szkieletowa;
  • Murowanie z cegieł;

Dopełnieniem całości będzie blat kuchenny, który nada charakteru całemu pomieszczeniu. Najpopularniejszymi materiałami, których możesz użyć do jego wykonania, są:

  • Kamień naturalny (granit, marmur, piaskowiec);
  • Kompozyt kwarcowy (90% kwarcu/10% stanowią dodatki – domieszki dekoracyjne i barwniki);
  • Tworzywo sztuczne – niedrogie, estetyczne i łatwe w pielęgnacji;
  • Ceramika – droższe rozwiązanie, odporne na kwasy, uszkodzenia i temperaturę;
  • Stal szlachetna – higieniczny i odporny na temperaturę materiał, jednocześnie charakteryzuje się trudnościami w usuwaniu zadrapań i plam;
  • Drewno – naturalny materiał, którego zastosowanie wiąże się z wieloma trudnościami technicznymi;

Media

Warto pomyśleć, co będzie Ci potrzebne podczas codziennej eksploatacji wyspy kuchennej. Rozważ zamontowanie:

  • Gniazdek elektrycznych;
  • Płyty grzewczej;
  • Okap;
  • Pochłaniacz powietrza;
  • Zlewozmywak i instalacja wodno-kanalizacyjna;

Wymiary wyspy kuchennej

Długość zależy od przeznaczenia wyspy kuchennej. Do wygodnego korzystania powinno wystarczyć 100-120 cm. Jeśli planujesz umieścić zlewozmywak i miejsce do gotowania, to właśnie taki wymiar pozwoli na umieszczenie pomiędzy nimi powierzchni do pracy (nie mniejszej niż 60 cm).

Pamiętaj też o zachowaniu odległości od pozostałych szafek – minimum 120 cm pozwoli na bezproblemowe poruszanie się i zapewni ciąg komunikacyjny, kiedy w pomieszczeniu znajdzie się więcej niż jedna osoba. Ważna jest także odległość od ścian i sprzętów kuchennych, która optymalnie powinna wynosić 60-90 cm.

Wysokość

Praca przy wyspie kuchennej musi być komfortowa, dlatego jej wysokość dopasowuje się do pozostałych szafek kuchennych, które przeciętnie mają 85-90 cm. I taka też będzie optymalna wielkość wyspy. Dzięki zachowaniu jednolitej wysokości wszystkich mebli w kuchni zapanuje ład i wrażenie porządku.

Jednak wysokość zależy przede wszystkim od zastosowania wyspy kuchennej – jeśli chcesz ustawić przy niej wyższe stołki barowe, musisz zadbać o ich wzajemne proporcje.

Dlatego wyróżnia się następujące rodzaje wysp:

  • Wysokie – 100-110 cm, które dają poczucie masywności, jednak są doskonałym sposobem na wydzielenie dwupoziomowego blatu – niższego od jednej strony i wyższego z drugiej perspektywy. Takie rozwiązanie pozwala na wydzielenie osobnych stref – roboczej i użytkowej;
  • Średnie – 90-100 cm;
  • Normalne – 85-90 cm;

Wybór parametru wysokości jest czynnikiem opartym o nasze preferencje i wygodę użytkowania.

Przyłożenie wagi do poszczególnych aspektów pozwoli Ci na stworzenie praktycznej i atrakcyjnej wizualnie wyspy kuchennej.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.