Dzbanki filtrujące, czyli akcesoria kuchenne, które poprawią świat na lepszy

0

Woda pochodząca z wodociągów, mimo tego, że jest zdatna do picia, nie zachęca do jej spożywania w naszym kraju. Wątpliwości co do jej jakości powstają po posmakowaniu jej, zobaczeniu, a nawet powąchaniu. Jednym ze sposobów, które eliminuje nasze obawy, może być przegotowanie wody kranowej, jednak wtedy trzeba czekać, aż ostygnie.

Na lepszy pomysł wpadli producenci dzbanków filtrujących, którzy skutecznie przekonali część Polaków do korzystania z wody wodociągowej, poprzez filtrowanie jej, co się wiąże z polepszeniem jej jakości. Dodatkowo uświadomili nam, że możemy ograniczyć zużycie plastiku, pochodzącego z butelek wody mineralnej, czy źródlanej, którą codziennie wypijamy. Produktów, które stały się ciekawymi gadżetami kuchennymi i niwelują problem nadmiernego zużycia plastiku, jest wiele, a najpopularniejszym z nich jest dzbanek filtrujący Dafi, czy Brita.

Dzbanki filtrujące wodę

Decydując się na dzbanek przeznaczony do filtracji wody, musimy zastanowić się nad kilkoma czynnikami. Po pierwsze, ważna jest pojemność naszego dzbanka, tutaj musimy się kierować zasadą, że im więcej mamy domowników, tym większy dzbanek musimy kupić. Ich standardowym rozmiarem jest 1.4 l lub 2 l, jednak niektóre firmy posiadają w asortymencie takie 3 i 4-litrowe.

Kolejnym, na co musimy zwrócić uwagę, jest dostępność filtrów, ponieważ sam dzbanek nieznanej firmy możemy znaleźć w wielu sklepach spożywczych, jednak schody zaczynają się, kiedy musimy zmienić filtr w naszym dzbanku i nie wiemy gdzie go kupić, lub skąd zamówić, tak aby pasował konkretnie do naszego pojemnika. Przykładem produktu, do którego bez problemu znajdziecie filtry wymienne, jest dzbanek Dafi. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału jest wykonany produkt, najczęściej jest to plastik, ale można znaleźć również dzbanki szklane.

Filtry do dzbanków

Tak jak zostało wyżej wspomniane, bardzo ważne podczas filtracji wody są oczywiście filtry wymienne do dzbanków. Składają się one z drobinek srebra, które zabijają drobnoustroje, żywicy jonowymiennej, która odpowiada za usuwanie twardości wody i metali ciężkich w niej zawartych. Dodatkowo zawierają aktywny węgiel, który ogólnie oczyszcza wodę, zmniejsza w niej zawartość chloru, czy pestycydów.

Mimo tego, że każdy dzbanek zawiera wskaźnik, który informuje nas o zużyciu filtra, to nie powinniśmy się nim sugerować, ponieważ informuje nas o zużyciu, w którym miarą jest czas, a nie prawdziwym wykorzystaniu filtra. Zazwyczaj każdy filtr powinien być wymieniany mniej więcej co 2, do 4 tygodni, w zależności od tego jak twardą wodę w kranie posiadamy oraz ile jej zużywamy.

Wygląd

Oczywiście w wyposażeniu naszej kuchni również mocno stawiamy na wygląd wszystkich akcesoriów, które tam się znajdują. Dzięki temu, że dzbanki filtrujące stają się coraz bardziej popularne, firmom, które je produkują, zależy na ich walorach estetycznych. Przykładowo filtry Dafi dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych i dzięki temu możemy dobrać ich barwę pod kolor, który króluje w naszej kuchni, albo zestawić je z nim w formie kontrastu.

Inne korzyści

Dodatkowym plusem korzystania z tych akcesoriów kuchennych jest ochrona sprzętów, które posiadasz w kuchni. Dzięki przefiltrowanej wodzie możesz zapomnieć o czajniku, który jest pełny kamienia. Oprócz tego nie można zapomnieć o korzyściach finansowych, które powinny zachęcić wszystkich do zainwestowania w taki dzbanek. Otóż, dzięki korzystaniu z tego produktu możesz zaoszczędzić około 1000 zł rocznie, ponieważ 1 litr czystej wody kupisz za około 10 groszy.

Mówi się, że kuchnia jest sercem każdego mieszkania, dlatego należy o to serce dbać szczególnie. Oprócz podstawowego jej wyposażenia równie ważne są dodatki. Jednym z nich, niosącym wiele różnorodnych korzyści jest dzbanek do filtracji wody, który dobrze się wpasuje w klimat naszej kuchni, a jednocześnie zadba o nasze zdrowie, stan środowiska, jak i nasz portfel.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.